nuffnang

Ahad, 18 Julai 2010

Spegeti Olio

alya ni susah btl nk mkn nasi.. kalu mee n pasta suka la.. jd terpaksa la masak utk die..resepi yg mudah2 je..
emm.. pk punye pk.. wat spegeti Olio la .. resepi ni ambik dr SajiOnline


Bahan
200 gm spageti
6-8 ulas bawang putih - ketuk dan cincang
Beberapa keping cendawan kering - direndam hinggalembut(sy guna cendawan tiram jek)
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil herba - parsli
1/2 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
2 biji cili kering - dibuang biji dan dipotong-potong (jika suka)
Garam secukup rasa
Untuk menyediakannya:
1. Didihkan air dan masukkan spageti. Apabila spageti masak (biasanya 8 hingga 10 minit, atau ikut spesifikasi di paket), tapis dan lalukan air ke atasnya agar spageti tidak terus memasak. Spageti seharus dimasak al dente kata orang Itali, maksudnya, tidak terlalu masak dan tidak pula mentah. Ketepikan.
2. Atas api sederhana, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga layu (jangan sampai garing). Masukkan cendawan (udang atau hirisan ayam), dan bahan-bahan lain. Kacau rata.
3. Akhir sekali, masukkan spageti dan gaul sebati.
ni la hasil nye :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan